Brandul turistic al Romaniei

Explore the Carpathian garden

Am sa incerc un comentariu de specialitate pe ceea ce se doreste a fi Brandul turistic al Romaniei avizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pornind de la documentatia care a reprezentat strategia de comunicare a acestuia. Pentru a elimina orice suspiciune legata de copierea sa dintr-o suita de reprezentari grafice ale frunzei cu pricina prezente pe internet, voi pleca de la prezumtia coincidentei. Cu toate acestea argumentele care se regasesc in materialul oficial care a stat la baza constructiei acestui model de identitate vizuala cuprinde mai  multe erori de abordare si se constituie intr-un proiect eronat si extrem de scump.

In mod normal realizarea acestui brand presupune o munca de documentare serioasa pe care intr-un mod absolut neinteles le-a scapat celor care s-au ocupat sa o faca. Dar sa admitem ca daca cei care au ,,creat,, respectiva frunza au cautat sase luni fara sa gaseasca ceea ce multi au gasit pe google la distanta de cateva clik-uri de mouse este iarasi o intamplare…  Seria ciudateniilor continua insa cu alegerea sloganului: ,,Explore the Carpathian garden” ( Explorati gradina Carpatilor). Conform cercetarii calitative au fost folosite doua metode de cercetare, una cu interviuri detaliate pe un numar de 91 de subiecti , iar cea de a doua pe doua focus grupuri cu actorii cheie din domeniul turismului romanesc. Toata aceasta cercetare s-a completat cu un numar de 10,881 de interviuri telefonice pe 9 state europene. La o prima evaluare am spune ca cercetarea cuprinde un numar rezonabil de subiecti pentru ca rezultatul sa se situeze cu o marja de +_ 3% in zona dorita.

Prima concluzie majora a cercetarii se refera la faptul ca in ceea ce priveste ,,cunostiintele despre Romania si cele asupra elementelor de diferentiere sunt mai degraba reduse” … Cu alte cuvinte Romania este o destinatie mai degraba necunoscuta si are nevoie de un mesaj vizual si verbal pe masura gradului de perceptie a pietei in care aceasta trebuie sa-si faca simtita prezenta. Prima eroare grava sta in asocierea celor doua mesaje intrucat in slogan se face referire la Carpati ca si cand turistii straini ar stii mai multe despre acest lant muntos decat despre Romania. Dar in slogan nu se specifica faptul ca gradina Carpatilor ar fi de fapt o gradina a unor munti, iar eroarea devine exponentiala in momentul in care in logo nu este nici o referire vizuala la un lant muntos. In descrierea componentelor sloganului se spune ca: ,, Asocierea numelui muntilor cu Romania, chiar daca sunt parte si din tarile vecine, dau identitate geografica tarii ajutand-o sa scape de eticheta de necunoscuta,, Alta aberatie sta in definirea conceptului de ,,calator cu discernamant”.  El este definit in raport ca fiind un cautator al experientelor unice, a locurilor putin explorate sau descoperite de catre mase…

Este Romania un loc virgin in situatia in care drujbele se aud de 20 de ani, poluarea este printre cele mai ridicate din Europa, iar dezastrul produs de om a lasat o rana vizibila in aproape toate locurile? Ce experienta unica poate avea un turist strain in cautarea salbaticiei argumentate printr-o frunza? Cu toate acestea in materialul oferit de minister se regaseste textul: ,, gradina este un simbol al îngrijirii şi creşterii, un loc plin de pace şi sănătate…”  In urma parcurgerii materialului care a stat la baza realizarii Brandului turistic al Romaniei exista cateva elemente care se contrazic. Pai Romania este o destinatie salbatica care detine o gradina ingrijita a Carpatilor, iar Carpatii sunt niste munti care nu apartin numai Romaniei, tara despre care se mentioneaza ca ar fi o necunoscuta, dar in slogan sau logo nu este explicitat ca acestia ar fi totusi niste munti. Seria aberanta a justificarilor din materialul cu pricina continua cu : ,,O gradina este cultivata si are ceva diferit de oferit in toate sezoanele” . Ca si cand, iarna cand dorim sa promovam pensiunile si cabanele de la munte, promovam turismul in gradina Carpatilor plini de zapada cu o productie generoasa de legume si fructe de sezon. Nici măcar bulgarii, renumiţi pentru zarzavaturile lor, nu si-au permis o astfel de expediere.

In aceeasi descriere a izotipului ,,frunza” se face mentiunea ca aceasta ar fi o analogie cu vestita ,,frunza verde” din creatia populara de parca milioanele de turisti care ar trebui sa ne viziteze, nu o fac pentru ca le lipsea aceasta extraordinara legatura. Nu este de neglijat nici argumentatia din raportul cu pricina in care la capitolul Date de sustinere a elementelor de diferentiere se regasesc specii rare ca ursul si pelicanul, cea mai mare delta din Europa, manastirile si bisericile de lemn pictate, cea mai mare societate rurala si singura tara cu mostenire culturala atat bizantina cat si latina. Toate acestea se afla substituite intr-un izotip cu forma de frunza. Evident ca drapelul Romaniei nu se regaseste, dar autorii au avut grija sa insiste pe litera ,,â” ca fiind definitorie pentru scrierea limbii romane.

Daca aceasta a fost logica care a stat la baza acestui concept sa spun cate ceva si despre partea estetica. Prea mult verde pentru o tara care nu are in drapel aceasta culoare. Frunza nu se substituie diversitatii fiind in mod evident o restrangere care nu poate in nici un caz sa acopere toate formele de relief sau dimensiunea culturala a Romaniei. Grafic este un simbol banal si nu exprima nici macar vreuna din formele dendrologice ale arborilor din acest areal.  Contrastul dintre cele doua tipuri de caracter (slogan si brand) este una neinspirata in primul rand pentru folosirea cuvantului imperativ ,,explore” cu un tip de litera palida si firava care nu are nici o putere de sugestionare. Prezenta degradeurilor de verde complica si imbacseste forma grafica a cuvantului ,,Romania” micsorand atentia asupra izotipului. Deasemenea nu este nici o legatura stilistica intre desenul frunzei, tipul de caracter ales pentru logo si slogan. Dispunerea dungulitei albastre in partea superioara a logoului este mai degraba asociata cerului si nu apei.

In loc de concluzie… Asa cum am spus, admit ca enorma asemanare a celor doua logouri este o coincidenta demna de Cartea recordurilor, dar bunul simt ma face sa ma intreb de ce a trebuit cheltuita o suma de aproape un milion de euro pe o cercetare documentara destinata unui brand turistic national al carui simbol grafic seamana izbitor cu un banal logo aflat la liber pe internet si destinat masinilor ecologice… In perioada urmatoare vor aparea cu certitudine mai multe companii care au aceasta nastrusnica frunza. Iata inca una aici www.orchardtaunton.co.uk

 

 

 

Fanta a aparut pentru prima data in 1940 in Germania  si are o istorie controversata,fiind denumita ...
Atunci cand aglomeratia de pe rafturile magazinelor, lipsa de cunoastere a producatorilor, ...
Nu mai este nici un dubiu ca anumite documente cu iz de lege care se aplica in regim ...
Asistam in ultima vreme la o tendinta pe care multi dintre cei nefamiliarizati cu domeniul 3D ar ...
Pe site-ul producătorului de mobilă SLAVA am gasit acest logo ce se doreste a fi asimilat ...
In elaborarea unui concept vizual de brand se tine seama de o multitudine de elemente care au ca ...
  Am analizat doua branduri respectabile, cu produse care se bucura de o apreciere deosebită ...
  Pe rafturile magazinelor isi face loc de ceva vreme REZON, o marca de produse alimentare ...
De curand am vazut pe rafturile raioanelor de produse lactate noile ambalaje ale brandului Lactag ...
Turismul romanesc se confrunta cu o grava criza de comunicare despre care nu are nici cea mai vaga ...
Încă o nouă găselniţă a unor oameni inventivi: iPhone comestibil. Nu, aici nu se aplică acelaşi ...
Cât costă un consultant în PR? Iată una dintre primele întrebări pe care şi le pune un om de ...
Să creezi un brand pentru compania ta este este primul pas spre a o face cunoscută clienţilor tăi ...
Una dintre cele mai interesante evolutii in planul comunicarii il reprezinta noua tendinta a ...
Pentru consumatorul obisnuit bataliile care se dau intre branduri sunt rareori cunoscute si nu fac ...
PR sau Relaţii Publice se referă la cum să le vorbeşti clienţilor ca să îi convingi să cumpere de ...
De ceva vreme pe canalele de stiri circula informatia ca Ferrari a somat compania IRUM Reghin sa ...
Am studiat cum se prezinta imaginea celor mai importante trei entitati care se ocupa in Romania de ...
  O noua descoperire remarcabila rod al unei fascinante minti de creator de prajiturele cu gust de ...
In urma Notificarii nr.31din data de 9.03.2012 facuta de catre ALLEVODISTRIBUTION S.R.L. prin care ...
Pe rafturile multor magazine se afla de ceva vreme acest produs de panificatie al companiei Ralu ...
Unul dintre cele mai de notorietate ambalaje de ispiratie sovietica este cel de sare iodata al ...
Creat de elvetianul de origine franceza Ruedi Bauer in perioada 2002-2006, reprezinta punctul de ...
Ceea ce vedeti este cat se poate de real si reprezinta conceptul creativ al unor personaje care se ...
  Am facut o retrospectiva despre cum se prezinta institutii romanesti de prestigiu in fata ...
Am primit pe email aceasta reclama care se doreste o buna oportunitate de a face publicitate pe ...
Pe-al nostru steag e scris unire ! - Hymni i Flamurit (in albaneza) Obisnuiti sa fim abonati ...
Explore the Carpathian garden Am sa incerc un comentariu de specialitate pe ceea ce se doreste a ...
  Va propun sa vedeti cum a rezolvat Romania problemele ce tin de heraldica printr-un studiu ...
Imaginatia celor care se ocupa la Pitesti de outdoor reuseste de multe ori sa atinga cele mai ...
  Ce legatura exista oare intre compania NIKE si Agentia Nationala Pentru Calificarile din ...
  Aceasta elipsa verde Tuborg nu se doreste a fi simbolul Bio a unei natii de tragatori pe nas, ...
Seria conceptelor hilare ale Statului continua nefericit cu aceasta exprimare vizuala care daca nu ...
  In opinia celor care au realizat Logo-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca doi ...
Va propun spre evaluare acest logo apartinand Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din ...
  Nici bancile din Romania nu sunt scutite de derapaje de comunicare atunci cand fac apel la ...
Logo-ul Apele Romane S.A. ramane unul dintre cele mai retrograde forme de exprimare in comunicare ...
Marturisesc ca ziua in care am vazut prima data acest logo a fost una dintre cele mai interesante ...
Daca logo-ul Universitatii din Pitesti se doreste a fi ceea ce un ,,specialist” in comunicare ...
Ca designul se fura nu mai este pentru nimeni o noutate, dar ca se face la modul infect si cat mai ...
Garden of Earthly Delights Toata lumea vorbeste despre logo-uri, branduri, identitate vizuala, ...
CNAS are un logo pe care va invit sa-l apreciati. Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu ...
De curand am cumparat de pe piata un bec fabricat de o companie cu o denumire ciudata ,,Capacul de ...
Crearea numelui reprezinta una dintre cele mai mari provocari. Este un proces creativ, emotional si ...
BMW - Bayerische Motoren Werke Iata ce presupune evolutia in timp a unui brand pornind de la ...
Tipul de caracter este determinant pentru perceptia unei comunicari eficiente. Pentru a intelege ...
Designul de ambalaj este plătit o singură dată, pierderile din vânzări sunt plătite în fiecare zi ...
Am extras din multitudinea de ,,Traditii si calitate” care se afla in circulatie pe teritoriul ...
Priviti cele doua imagini, si fara sa comentam estetica sa evaluam sincer partea de comunicare ...
Acesta este unul dintre exemplele de mimetism vizual care poate induce confuzie si un comportament ...
L-am creat in 2007 şi a facut obiectul unei sectiuni a proiectului de masterat din cadrul Catedrei ...
Advertising Aceste exemple reprezinta o parte din reclamele pe care le-am publicat in cadrul ...
Top