Sisteme de management al calitatii cu defecte de comunicare vizuala

logo

Am studiat cum se prezinta imaginea celor mai importante trei entitati care se ocupa in Romania de implementarea standardelor de calitate pornind de la elementele pragmatice ale comunicarii vizuale, facand o paralela cu felul in care organisme similare din Occident inteleg importanta acestui demers. Vizualul celor trei exemplele este in completa opozitie cu ceea ce pretind ca fac si de aici se vede lipsa acuta de intelegere a unui astfel de fenomen. Logo-uri puerile care fac o risipa de culori, amesteca simboluri si daca ajung sa sintetizeze ceva o fac fara nici un fel de logica. Nu ne-am fi sesizat daca dincolo de dimensiunea limitata a identitatii vizuale aceste expedieri creative nu ar continua sa stoarca bani celor care prin contractele incheiate cu organismele in cauza sunt obligate sa puna aceste simboluri pe cladiri, tiparituri, ambalaje si multe altele respectand formulele vizuale. Spre exemplu o eticheta de produs chiar daca nu necesita mai mult de doua culori la imprimare, obligativitatea de a pune in policromie siglele acestor organisme care le-au acreditat creste costul de productie a ambalajului cu peste 30 %. Aceasta situatie genereaza risipa in banii companiilor pe care le acrediteaza si atinge pe fluxul de comunicare dimensiuni deloc de neglijat. Prin contractele incheiate acestea au grija sa impuna aceste norme la nivel de dogma. Practic aceste entitati isi fac reclama pe banii companiilor care le-au ales in vederea acreditarii si altereaza prin formulele lipsite de alternative de comunicare vizuala calitatea marcilor sau simbolurilor cu care se asociaza vizual.

Iata cu cine avem de a face...Romanian Movement for Quality – Miscarea romana pentru calitate

 

Un patrat strajuit de un ferpar asemeni anunturilor mortuare in care troneaza un simbol asemeni unei clatite de hartie peste care au pus majusculele MRC in culorile Romaniei. Patratul in cauza a primit un gradient violaceu pe care l-au inconjurat cu litere puchinoase in limba engleza. Nu mai conteaza ca spatierea dintre literele FOR si celelalte nu are nici o noima, dar ideea de miscare, de actiune de mobilitate indreptata spre calitate lipseste... In acceptiunea celor care au creat acest logotip, presupunem ca se dorea ca diversitatea si bogatia elementelor sa fie una care atesta valoare. Litera M este din gama Times New Roman normal, dar R-ul este bolduit. Litera C au lasat-o intr-un Arial iar ROMANIAN MOVEMENT FOR QUALITY este in mod evident dintr-o alta categorie de de fonturi. Asa se prezinta imaginea celor de la RMC si asa impun tuturor sa o foloseasca pentru ca orice alta interpretare atrage sanctiuni contractuale. Micsorata, aceasta abordare creativa devine un amestec puchinos de culori si texte care impune necesitatea folosirii unei lupe.SRAC – Organismul de certificare a sistemelor de management

O alta simbolistica facuta ca la indigo ne face sa credem ca nu este intamplatoare folosirea gradientului, a patratului si in consecinta a conturului . Privindu-le nu este clar care dintre cele doua entitati a aparut prima, dar in orice caz s-a dorit pe cat posibil o asemanare. Amandoua au in baza patratului culoarea in formula intensa care pe masura ce se dezvolta pe vertical pierde din intensitate. SRAC foloseste benzi orizontale iar primii recurg la gradient. Oficial SRAC nu are nici o explicatie a anagramelor in logo, dar se autointituleaza Organismul de certificare a sistemelor de management pretinzand prin acest tip de formulare, exclusivitatea absoluta. Cand au vazut ca literele S si R nu se mai vad bine pe palidele dungi din partea superioara le-au dublat cu negru fara sa se gandeasca vreun pic ca era mai bine exact pe dos. Citind insiruirea de informatii intelegem ca ceea ce conteaza din toata aceasta creatie este tocmai ISO 9001, termen la care au renuntat in favoarea unei completari necesare dictate cel mai probabil de recunoasterea la nivel national. Pentru o completare pe care au considerat-o necesara i-au atasat patratului o noua sigla. Astfel entitatea nou create contine de doua ori denumirea SRAC dar nici explicatie a acestor anagrame. Logoul nou primeste niste viermisori albastrui care au un cap comun. Ei, viermisorii sunt denumiti "cunoscatori" iar liderul presupunem ca se afla in centrul acelei preferinte denumite de data aceasta "alegere".

SRAC – Organismul de certificare a sistemelor de management


 

 

Pentru Asociatia Romana de Acreditare, ovalul a fost considerat mai indicat, dar conturul nu era de lepadat in contextul in care si ceilalti doi reprezentati din domeniul calitatii si-au marcat cu decenta limitele creative. Si a iesit o stampila asemeni unui bon de masa in care au avut grija sa puna stema Romaniei ca pe un frotiu de microscop. Actul creator s-a rezumat la a colora numele tarii si denumirea RENAR in tricolor dupa care au elaborat o documentatie serioasa care descrie cu lux de amanunte extraordinara sinteza a conceptului. Citam din descrierea cu pricina: Marca naţională de acreditare RENAR constă dintr-o elipsă ce are raportul semiaxă orizontală / semiaxă verticală 2:1 şi care include în interiorul său cuvintele ROMÂNIA şi RENAR, precum şi stema României. Dimensiunile axei orizontale şi verticale sunt de 95 mm, respectiv de 47,5 mm, iar linia ce contureaza elipsa are grosimea de 1 mm. Stema Romaniei are înalţimea şi laţimea de 16,5 mm, respectiv de 12 mm, şi este situată la distanţă egală faţă de cuvintele ROMÂNIA si RENAR. Ulterior documentatia vine sa completeze conditiile in care aceasta poate fi redusa la scara dar nu prezinta nici un manual de identitate vizuala care sa reglementeze functionarea pe diversi suporti de comunicare. Am dedus ca prezentarea tehnica a logotipului s-a facut din dorinta de a respecta cu strictete forma in care se prezinta, dar de nicaieri nu reiese care ar fi raportul minim de utilizare a acestuia in situatia reducerii la scara. Absenta manualului de comunicare vizuala care sa expliciteze spre exemplu folosirea acestui logo in formatul scalei de griuri obliga o companie care detine acesta acreditare si doreste sa faca un anunt intr-o pagina de ziar alb-negru sa se orienteze catre policromie care este mult mai scumpa. Sa ne imaginam ce putere de sugestionare mai are galbenul pe calitatea hartiei de ziar si cat de mare trebuie sa fie publicat un anunt pentru ca acest logo sa poata transfera un minim de informatii vizuale.

Spre comparatie , iata cum au rezolvat cateva tari problema de comunicare legata de organismele de implementare a managementului calitatii. Totul este studiat in detaliu, logo-urile sunt dezvoltate pornind de la criteriile innobilarii celor care le primesc in urma acreditarilor, iar uzantele cromatice sunt descrise in manuale de identitate vizuale care tin cont de costurile de reproducere din partea clientilor.

 

exemple logoFanta a aparut pentru prima data in 1940 in Germania  si are o istorie controversata,fiind denumita ...
Atunci cand aglomeratia de pe rafturile magazinelor, lipsa de cunoastere a producatorilor, ...
Nu mai este nici un dubiu ca anumite documente cu iz de lege care se aplica in regim ...
Asistam in ultima vreme la o tendinta pe care multi dintre cei nefamiliarizati cu domeniul 3D ar ...
Pe site-ul producătorului de mobilă SLAVA am gasit acest logo ce se doreste a fi asimilat ...
In elaborarea unui concept vizual de brand se tine seama de o multitudine de elemente care au ca ...
  Am analizat doua branduri respectabile, cu produse care se bucura de o apreciere deosebită ...
  Pe rafturile magazinelor isi face loc de ceva vreme REZON, o marca de produse alimentare ...
De curand am vazut pe rafturile raioanelor de produse lactate noile ambalaje ale brandului Lactag ...
Turismul romanesc se confrunta cu o grava criza de comunicare despre care nu are nici cea mai vaga ...
Încă o nouă găselniţă a unor oameni inventivi: iPhone comestibil. Nu, aici nu se aplică acelaşi ...
Cât costă un consultant în PR? Iată una dintre primele întrebări pe care şi le pune un om de ...
Să creezi un brand pentru compania ta este este primul pas spre a o face cunoscută clienţilor tăi ...
Una dintre cele mai interesante evolutii in planul comunicarii il reprezinta noua tendinta a ...
Pentru consumatorul obisnuit bataliile care se dau intre branduri sunt rareori cunoscute si nu fac ...
PR sau Relaţii Publice se referă la cum să le vorbeşti clienţilor ca să îi convingi să cumpere de ...
De ceva vreme pe canalele de stiri circula informatia ca Ferrari a somat compania IRUM Reghin sa ...
Am studiat cum se prezinta imaginea celor mai importante trei entitati care se ocupa in Romania de ...
  O noua descoperire remarcabila rod al unei fascinante minti de creator de prajiturele cu gust de ...
In urma Notificarii nr.31din data de 9.03.2012 facuta de catre ALLEVODISTRIBUTION S.R.L. prin care ...
Pe rafturile multor magazine se afla de ceva vreme acest produs de panificatie al companiei Ralu ...
Unul dintre cele mai de notorietate ambalaje de ispiratie sovietica este cel de sare iodata al ...
Creat de elvetianul de origine franceza Ruedi Bauer in perioada 2002-2006, reprezinta punctul de ...
Ceea ce vedeti este cat se poate de real si reprezinta conceptul creativ al unor personaje care se ...
  Am facut o retrospectiva despre cum se prezinta institutii romanesti de prestigiu in fata ...
Am primit pe email aceasta reclama care se doreste o buna oportunitate de a face publicitate pe ...
Pe-al nostru steag e scris unire ! - Hymni i Flamurit (in albaneza) Obisnuiti sa fim abonati ...
Explore the Carpathian garden Am sa incerc un comentariu de specialitate pe ceea ce se doreste a ...
  Va propun sa vedeti cum a rezolvat Romania problemele ce tin de heraldica printr-un studiu ...
Imaginatia celor care se ocupa la Pitesti de outdoor reuseste de multe ori sa atinga cele mai ...
  Ce legatura exista oare intre compania NIKE si Agentia Nationala Pentru Calificarile din ...
  Aceasta elipsa verde Tuborg nu se doreste a fi simbolul Bio a unei natii de tragatori pe nas, ...
Seria conceptelor hilare ale Statului continua nefericit cu aceasta exprimare vizuala care daca nu ...
  In opinia celor care au realizat Logo-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca doi ...
Va propun spre evaluare acest logo apartinand Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din ...
  Nici bancile din Romania nu sunt scutite de derapaje de comunicare atunci cand fac apel la ...
Logo-ul Apele Romane S.A. ramane unul dintre cele mai retrograde forme de exprimare in comunicare ...
Marturisesc ca ziua in care am vazut prima data acest logo a fost una dintre cele mai interesante ...
Daca logo-ul Universitatii din Pitesti se doreste a fi ceea ce un ,,specialist” in comunicare ...
Ca designul se fura nu mai este pentru nimeni o noutate, dar ca se face la modul infect si cat mai ...
Garden of Earthly Delights Toata lumea vorbeste despre logo-uri, branduri, identitate vizuala, ...
CNAS are un logo pe care va invit sa-l apreciati. Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu ...
De curand am cumparat de pe piata un bec fabricat de o companie cu o denumire ciudata ,,Capacul de ...
Crearea numelui reprezinta una dintre cele mai mari provocari. Este un proces creativ, emotional si ...
BMW - Bayerische Motoren Werke Iata ce presupune evolutia in timp a unui brand pornind de la ...
Tipul de caracter este determinant pentru perceptia unei comunicari eficiente. Pentru a intelege ...
Designul de ambalaj este plătit o singură dată, pierderile din vânzări sunt plătite în fiecare zi ...
Am extras din multitudinea de ,,Traditii si calitate” care se afla in circulatie pe teritoriul ...
Priviti cele doua imagini, si fara sa comentam estetica sa evaluam sincer partea de comunicare ...
Acesta este unul dintre exemplele de mimetism vizual care poate induce confuzie si un comportament ...
L-am creat in 2007 şi a facut obiectul unei sectiuni a proiectului de masterat din cadrul Catedrei ...
Advertising Aceste exemple reprezinta o parte din reclamele pe care le-am publicat in cadrul ...
Top