Ferrari versus IRUM Reghin

Ferrari versus IRUM Reghin

De ceva vreme pe canalele de stiri circula informatia ca Ferrari a somat compania IRUM Reghin sa reevalueze intentia de inregistrare la OSIM a logo-ului pe motiv ca exista risc de asociere sau confuzie. Tinand cont de faptul ca Opozitia sau Avizul de refuz provizoriu pe care OSIM le comunica in cazul unor dispute legate de o marca, se face in baza unor norme internationale la care Romania este parte, vom incerca sa prezentam cat de interesante pot fi argumentele invocate de aparare pentru a avea castig de cauza.

Ferrari versus IRUM ReghinFerrari versus IRUM Reghin

 

 


Pentru inceput trebuie stiut ca disputele pe acest subiect fac obiectul unor demersuri juridice care de cele mai multe ori nu iau in calcul argumentele de specialitate ale expertilor in comunicarea vizuala. Aceste argumente pot cantari greu in formularea unui raspuns in fata OSIM sau a instantelor de judecata in functie de cat de bine sunt documentate si prezentate. Facem precizarea ca nu am intrat in posesia materialelor tehnice ale disputei, dar argumentatia pleaca de la logica procesului de comunicare vizuala a unui brand.

Referitor la cazul Ferrari versus IRUM Reghin raspunsul trebuie construit pe doua directii: riscul de asociere si notorietatea.

Asemanari potentiale: folosirea unui simbol (calul), folosirea scutului bordurat, directia de dispunere a simbolului, aceeasi culoare a textului (practic acestea sunt singurele motivatii rationale pe care Ferrari le poate invoca din punct de vedere vizual.

RISCUL DE ASOCIERE

In ceea ce priveste acest risc , parerea noastra este ca Ferrari nu poate invoca motivul in fata OSIM din mai multe cauze.

  • Cromatica: Ferrari are dominanta galben si culoarea verde in logo iar IRUM foloseste rosul.

  • Compozitional: Calutul cabrat negru este reprezentat integral in situatia celor de la Ferrari si ca efigie de culoare alba la IRUM. Scutul italienilor are 4 colturi (nici unul rotunjit), iar al celor din Reghin trei din care unul rotunjit. Logo-ul Ferrari contine drapelul Italiei in partea superioara, bordura scutului este mai subtire, iar inclinatia capului pe care calul il are este una diferita. La fel de diferita este si proportia scutului care are un raport inaltime/latime de 2/1 in cazul primilor si 1/1 in cazul celor de la IRUM. Materialitatea logoului celor de la Regin indica o perceptie metalica pe cand al celor de la Ferrari nu poate fi asociat cu ceva explicit.

  • Tipul de caracter: IRUM foloseste litere verzale (de tipar) descrise pe lat cu un raport de inaltime/ latime de 2/1,8 (aproape patrate) , iar cei de la Ferrari litere mici, inalte cu grosime variabila. Numarul de caractere este de 4 versus 7 la italieni.

  • Dispunere: IRUM este pozitional intotdeauna la dreapta logo-ului pe cand la Ferrari, la baza.

NOTORIETATEA: Ferrari are o istorie a brandului care incepe din anul 1926. De atunci insa si pana acum logo-ul a urmat mai multe restilizari pe care le prezentam aici.

Ferrari versus IRUM Reghin

Aceasta inseamna ca el a evoluat in functie de argumentele de comunicare in limitele unor restrangeri consolidate de cerintele pietei. Pe cale de consecinta forma scutului nu a avut o consecventa stricta, la un moment dat acesta fiind inlocuit cu un patrat. Aceasta permisivitate ca si numarul oscilant de culori poate fi invocat de cei de la IRUM in constructia raspunsului fata de Ferrari. Practic eventualul motiv care mai poate constitui un argument de disputa ramane calul. Dar si acesta se poate dovedi un punct slab in argumentatia lor. Iata de ce... Calul celor de la IRUM este alb, iar al celor de la Ferrari , negru deci in opozitie cromatica. Suplimentar, efigia primilor contine pavilioanele urechilor intr-o forma explicita ceea ce indica o cu totul alta postura fata de notorietatea ,,calutului cabrat,,. Daca ar fi sa decupam din calul Ferrari o zona similara cu cea a calului IRUM si am recompune logo-ul spre comparatie, iata de ar iesi:

Ferrari versus IRUM Reghin

Notorietatea invocata de Ferrari nu mai poate fi sustinuta prin eliminarea componentelor de baza care poate reprezenta un argument forte in disputa cu cei de la IRUM pentru ca si intr-o situatie extrema cele doua logo-uri au prea putine lucruri in comun.

In alta ordine de idei, daca acest cal a devenit obiect de disputa de ce scutul nu poate fi la fel de bine o alta situatie de confuzie mai ales ca este din plin utilizat de producatori de automobile din intreaga lume. Scutul functioneaza la zeci de branduri care produc autovehicule, iar Ferrari nu se simte amenintata.

IRUM este un producator de tractoare si utilaje agricole, situatie in care probabilitatea ca un Ferrari sa fie confundat pe camp cu un tractor IRUM este ceva hilar. Extinzand lucrurile, celor de la Reghin le va fi foarte usor sa demonstreze ca produsele lor nu seamana deloc cu cele ale companiei Ferrari, iar celor din urma le pot solicita sa demontreze contrariul.

Ferrari sustine o selectivitate a clientilor. Nu le este indiferent backgroundul social al celui care va cumpara un astfel de produs, pe cand cei de la IRUM nu credem ca isi pun astfel de probleme. Ferrari poate sa se simta amenintat pe autostrada de un tractor aflat la arat pe marginea ei, dar nu stim cum un client Ferrari poate prefera un tractor indus fiind in eroare de logo-ul IRUM.

Nu este de neglijat insa o alta situatie. Sa admitem ca cei de la Ferrari isi simt brandul lezat de existenta unui companii care produce tractoare si utilaje agricole, aceasta fiind un factor de depreciere a propriului brand. In aceasta situatie Ferrari trebuie sa demonstreze cu probe serioase ca IRUM produce ceva de calitate indoielnica, lucru imposibil de admis intr-o instanta.

Nu este de neglijat nici clasa sau clasele conform Clasificarii de la Nisa in care IRUM a solicitat protectia acestei marci. Dupa aceasta regula trebuie tinut cont ca tractoarele si utilajele agricole fac parte din clasa 7, iar automobilele in 12. Ramane de demonstrat cum Ferrari isi simte amenintata productia de utilaje agricole din clasa 7 invocata ca loc cert de protectie de catre IRUM mai ales ca cei de la Reghin pot invoca protectie explicita numai aici.

Am facut acest demers in urma numeroaselor succese pe care le-am avut in argumentarea unor marci care au prezentat dispute in urma proceselor de branding si pe care le-am castigat in baza argumentatiilor logice si pertinente pe care le impune acest domeniu la limita dintre juridic si functional.

Fanta a aparut pentru prima data in 1940 in Germania  si are o istorie controversata,fiind denumita ...
Atunci cand aglomeratia de pe rafturile magazinelor, lipsa de cunoastere a producatorilor, ...
Nu mai este nici un dubiu ca anumite documente cu iz de lege care se aplica in regim ...
Asistam in ultima vreme la o tendinta pe care multi dintre cei nefamiliarizati cu domeniul 3D ar ...
Pe site-ul producătorului de mobilă SLAVA am gasit acest logo ce se doreste a fi asimilat ...
In elaborarea unui concept vizual de brand se tine seama de o multitudine de elemente care au ca ...
  Am analizat doua branduri respectabile, cu produse care se bucura de o apreciere deosebită ...
  Pe rafturile magazinelor isi face loc de ceva vreme REZON, o marca de produse alimentare ...
De curand am vazut pe rafturile raioanelor de produse lactate noile ambalaje ale brandului Lactag ...
Turismul romanesc se confrunta cu o grava criza de comunicare despre care nu are nici cea mai vaga ...
Încă o nouă găselniţă a unor oameni inventivi: iPhone comestibil. Nu, aici nu se aplică acelaşi ...
Cât costă un consultant în PR? Iată una dintre primele întrebări pe care şi le pune un om de ...
Să creezi un brand pentru compania ta este este primul pas spre a o face cunoscută clienţilor tăi ...
Una dintre cele mai interesante evolutii in planul comunicarii il reprezinta noua tendinta a ...
Pentru consumatorul obisnuit bataliile care se dau intre branduri sunt rareori cunoscute si nu fac ...
PR sau Relaţii Publice se referă la cum să le vorbeşti clienţilor ca să îi convingi să cumpere de ...
De ceva vreme pe canalele de stiri circula informatia ca Ferrari a somat compania IRUM Reghin sa ...
Am studiat cum se prezinta imaginea celor mai importante trei entitati care se ocupa in Romania de ...
  O noua descoperire remarcabila rod al unei fascinante minti de creator de prajiturele cu gust de ...
In urma Notificarii nr.31din data de 9.03.2012 facuta de catre ALLEVODISTRIBUTION S.R.L. prin care ...
Pe rafturile multor magazine se afla de ceva vreme acest produs de panificatie al companiei Ralu ...
Unul dintre cele mai de notorietate ambalaje de ispiratie sovietica este cel de sare iodata al ...
Creat de elvetianul de origine franceza Ruedi Bauer in perioada 2002-2006, reprezinta punctul de ...
Ceea ce vedeti este cat se poate de real si reprezinta conceptul creativ al unor personaje care se ...
  Am facut o retrospectiva despre cum se prezinta institutii romanesti de prestigiu in fata ...
Am primit pe email aceasta reclama care se doreste o buna oportunitate de a face publicitate pe ...
Pe-al nostru steag e scris unire ! - Hymni i Flamurit (in albaneza) Obisnuiti sa fim abonati ...
Explore the Carpathian garden Am sa incerc un comentariu de specialitate pe ceea ce se doreste a ...
  Va propun sa vedeti cum a rezolvat Romania problemele ce tin de heraldica printr-un studiu ...
Imaginatia celor care se ocupa la Pitesti de outdoor reuseste de multe ori sa atinga cele mai ...
  Ce legatura exista oare intre compania NIKE si Agentia Nationala Pentru Calificarile din ...
  Aceasta elipsa verde Tuborg nu se doreste a fi simbolul Bio a unei natii de tragatori pe nas, ...
Seria conceptelor hilare ale Statului continua nefericit cu aceasta exprimare vizuala care daca nu ...
  In opinia celor care au realizat Logo-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca doi ...
Va propun spre evaluare acest logo apartinand Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din ...
  Nici bancile din Romania nu sunt scutite de derapaje de comunicare atunci cand fac apel la ...
Logo-ul Apele Romane S.A. ramane unul dintre cele mai retrograde forme de exprimare in comunicare ...
Marturisesc ca ziua in care am vazut prima data acest logo a fost una dintre cele mai interesante ...
Daca logo-ul Universitatii din Pitesti se doreste a fi ceea ce un ,,specialist” in comunicare ...
Ca designul se fura nu mai este pentru nimeni o noutate, dar ca se face la modul infect si cat mai ...
Garden of Earthly Delights Toata lumea vorbeste despre logo-uri, branduri, identitate vizuala, ...
CNAS are un logo pe care va invit sa-l apreciati. Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu ...
De curand am cumparat de pe piata un bec fabricat de o companie cu o denumire ciudata ,,Capacul de ...
Crearea numelui reprezinta una dintre cele mai mari provocari. Este un proces creativ, emotional si ...
BMW - Bayerische Motoren Werke Iata ce presupune evolutia in timp a unui brand pornind de la ...
Tipul de caracter este determinant pentru perceptia unei comunicari eficiente. Pentru a intelege ...
Designul de ambalaj este plătit o singură dată, pierderile din vânzări sunt plătite în fiecare zi ...
Am extras din multitudinea de ,,Traditii si calitate” care se afla in circulatie pe teritoriul ...
Priviti cele doua imagini, si fara sa comentam estetica sa evaluam sincer partea de comunicare ...
Acesta este unul dintre exemplele de mimetism vizual care poate induce confuzie si un comportament ...
L-am creat in 2007 şi a facut obiectul unei sectiuni a proiectului de masterat din cadrul Catedrei ...
Advertising Aceste exemple reprezinta o parte din reclamele pe care le-am publicat in cadrul ...
Top