Din punct de vedere istoric, brandul a apărut cel mai probabil, odată cu creșterea numărului populației lumii și pe fondul afirmării tipului de proprietate, apartenența la individ sau la grup social. Cuvântul brand provine din engleza veche, având întelesul de „băț arzând” și la origine provine dintr-un cuvânt indo-european însemnând „a fi fierbinte”. Brandingul turmelor era folosit de vechii egipteni încă din 2700 î.e.n. ca un mod de a împiedica furtul, deoarece animalele furate puteau fi recunoscute cu usurință. În perioada faraonică plasată undeva în perioada 2000-3000 î.e.n. apar semne care marcau animalele. Ulterior însemnarea cu fierul roșu a fost făcută și pe om prin stigmatizare (sclavi, dezertori, prizonieri, vrăjitoare). Metoda afost importată în perioada greacă și romană ulterior ajungând în Europa aproape de sfârșitul sec al XIX-lea. Evoluția brandului a început în acceptiunea sa modernă în economia de la începutul secolului trecut. Odată cu performanțele pe care rețelele de distribuție le-au avut asupra acetui tip de economie la scară largă, necesitatea dezvoltării brandului a fost garantată.
Importanța brandului
- „Un produs este creat într-o fabrică; un brand este cumpărat de către consumatori.
- Un produs poate fi copiat de competitori; un brand este unic.
- Un produs poate să se învechească rapid; un brand de succes nu are vârstă.”
Stephen King, WPP, Londra
După Wally Olins „brandurile și brandingul sunt cele mai semnificative daruri pe care comerțul le-a făcut vreodată culturii populare. Brandingul și-a depășit atât de mult originile comerciale, încât impactul lui este practic incomensurabil în termenisociali și culturali”.
Brandurile erau simple bunuri casnice – săpun, ceai, praf de spălat, cremă de pantofi, produse cotidiene plictisitoare care erau consumate și înlocuite. Brandul era un simbol al consecvenței. Într-o vreme în care produsele se contrafăceau, calitatea producției era inconstantă, iar prețul variabil, brandul însemnă calitate, cantitate și preț standard. Imaginea brandului proiecta și susținea produsul.
Astăzi, toate acestea s-au schimbat radical; brandurile și-au afirmat locurile în lume. Cel mai adesea, considerăm calitățile funcționale ale unui produs ca fiind de la sine înțelese și, în vreme ce brandurile continuă să aibă de-a face cu imaginea, acum nu mai este vorba doar de propria lor imagine ci și de a noastră. În zilele noastre, brandingul ține în principal de implicare si asociere, de demonstrarea exterioară și vizibilă a afilierii private și personale. Brandingul ne permite să ne definim pe noi înșine cu ajutorul unei prescurtări imediat inteligibile pentru lumea din jurul nostru. Diesel, Adidas și hotelurile W înseamnă un stil de viață; Hermes, Ralph Lauren și Ritz sunt un altul. Poți să le combini și să le asortezi pentru a-ți ajusta, amplifica și sublinia perceția despre tine însuți. Brandul se potrivește perfect cu epoca frazei-cheie (soundbite) și a satului global. El spune foarte multe oamenilor care gândesc în mod similar, oriunde ar trăi aceștia și tuturor deodată. Brandurile au fost create de oamenii de marketing din marile companii pentru a seduce clienți – pentru a vinde produse prin crearea și proiectarea clară, în mod repetat, a unor idei colorate, dar simple.