Marturisesc ca ziua in care am vazut prima data acest logo a fost una dintre cele mai interesante din experienta de designer. L-am vazut lipit pe o limuzina si pentru ca ma aflam in trafic nu am reusit sa identific decat simbolul cu pricina, dar am fost socat. Cand l-am intalnit a doua oara mi-am facut timp sa-i caut originile pentru ca l-am considerat determinant pentru ceea ce inseamna non-valoarea creativa. La distanta de cateva zile l-am prezentat in cadrul Catedrei de Design a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, care l-au preluat imediat ca studiu de caz. Nu am sa ma refer aici nici la cel care l-a facut si nici celor carora le este adresat, dar voi face o critica pertinenta cu privire la ceea ce am reusit eu sa inteleg din aceasta tarasenie ca privitor calificat in astfel de lucruri.
Pentru a va scuti de informatii istorice inutile, ma voi rezuma la a spune ca este vorba de Dracones (Draco) steagul dacic care scotea un suierat la trecerea vantului purtat fiind pe un catarg de luptatorii din acea vreme. El era un simbol respectat atat de soldatii daci cat si de cei care le erau oponenti in timpul razboaielor si avea un impact psihologic notabil in acele momente de confruntare. De acum doua milenii si pana in prezent acest simbol a fost identificat intr-o serie de artefacte dacice sau romane si a inspirat o multime de legende.
El a ajuns sa fie adaptat ca logo al unei companii de constructii care a ,,beneficiat” de aportul creativ al unor amatori. Imi este greu sa accept ca asa ceva a fost ,,creat” in Romania zilelor noastre cu atat mai mult cu cat se dovedeste ca cei care l-au inspirat pe autor ii sunt net superiori in designul de identitate vizuala. Sa pui unui luptator dac o casca de constructor in cap, mai treaca-mearga, dar sa atasezi simbolului dacic o cupa de escavator este peste puterile lui fizice si peste ale mele la nivel de bun-simt. Ganditi-va numai cum ar arata muncitorii care lucreaza pe santierele acestei companii cu simbolul acesta pe salopetele prafuite, catarati pe estacade, rasucind fierul beton sau trebaluind prin deranjul organizarii de santier.
Confuzia merge si mai departe prin neinspirata alegere a numelui pentru ca putini sunt cei care au auzit in viata lor de Dracones si dupa cum se stie ce reputatie are Dracula, obedienta facuta lui dracu pare mai degraba un afront. Dar sa spunem ca merge si ca sunt eu carcotas… Dispunerea fonturilor arhaice romanesti pe verticala este o ineptie cu atat mai mare cu cat grafica lor nu permite o citire coerenta, iar imaginea rezultata este atat de morbida, incat pare desprinsa din fotografiile lui Peter Joel Witkin. Culmea este ca singurul obiect care ar fi trebuit sa indice mai direct afilierea la domeniu cu pricina este casca de protectie a personajului colorata palid in galben. Faceti acum un efort de imaginatie si puneti-l pe un fundal albastru inchis de salopeta si vedeti daca nu cumva personajul cu pricina ar trebui facut intr-o culoare deschisa pt a se putea distinge. Soldatul-muncitor se va transforma intr-un inger cu o denumire mai degraba satanista. Acest logo functioneaza in prezent si reprezinta imaginea unei companii respectabile care are nevoie cu siguranta de o alta abordare intr-un domeniu care se dovedeste nociv in momentul in care derapeaza. Astept parerile dumneavoastra.